Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Ομιλία της Κατερίνας Διαμαντοπούλου για το Ε.Π JESSICA


Είναι σαφές ότι η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας που αποτελεί το βραχίονα της κυβέρνησης πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
Το όραμα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που έχουμε θέσει και προωθείτε με όλες μας τις δυνάμεις, δίνει έμφαση και προτεραιότητα στην οικονομία της γνώσης, την πράσινη ανάπτυξη, την υγιή επιχειρηματικότητα, τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία, τον τουρισμό και κυρίως τις επενδύσεις οι οποίες παράγουν σταθερό εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας.
Ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων μας με μια σειρά πρωτοβουλιών προσπαθούμε να επιταχύνουμε την αναπτυξιακή διαδικασία.
Συγκεκριμένα στο επίπεδο των πρωτοβουλιών που αναλάβαμε πραγματοποιήθηκαν:
Από την 1η έως την 3η Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε μέσω του προγράμματος «Συνεργασία» σε συνδιοργάνωση με το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων, τριήμερη επιχειρηματική Επίσκεψη 23 Πρέσβεων, Εμπορικών και Οικονομικών Ακολούθων ξένων πρεσβειών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με σκοπό την ενημέρωση για τις επενδυτικές ευκαιρίες και τις αναπτυξιακές προοπτικές. Στους Πρέσβεις και τους Ακολούθους δόθηκαν επεξεργασμένες επιχειρηματικές προτάσεις για να τις προωθήσουν στις χώρες τους ενώ πραγματοποιήθηκαν 800 περίπου συναντήσεις με επιχειρηματίες της Περιφέρειας.
Διοργανώθηκε 3ήμερη έκθεση 15-17Ιουνίου για την προώθηση και προβολή του ΕΣΠΑ της Στερεάς Ελλάδας στην Αθήνα στο Σύνταγμα με τίτλο «Τόσα πολλά, τόσο κοντά».
Συμμετείχαμε από 2-4 Ιουνίου στη Γαλλική πόλη, La Baulle στο 8ο Διεθνές Επενδυτικό Συνέδριο (World Investment Conference) στο οποίο η πρώτη και μόνη Ελληνική συμμετοχή ήταν αυτή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Πρωταρχικός στόχος της ετήσιας αυτής συνάντησης είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Η Ελλάδα πήρε μέρος, μέσω της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για πρώτη φορά. Πρόκειται για το μοναδικό Συνέδριο στην Ευρώπη που έχει ως αντικείμενο τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία στις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και τις πολιτικές που φέρονται ως ικανές να τονώσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Επίσης μετείχαμε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό συνέδριο “Regions for Economic Change – Building Sustainable Growth”, το οποίο πραγματοποιήθηκε την 20 και 21 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Στα πλαίσια του συνεδρίου παρουσιάσαμε τα σχέδια δράσης για την ευρυζωνικότητα και την Ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τα οποία προέκυψαν από τη συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στα προγράμματα διαπεριφερειακής συνεργασίας INTERREG IVC.
Διοργανώσαμε στις 13 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο του Κάστρου Λαμίας, την παρουσίαση του σχεδίου δράσης του έργου «PIKE» Προώθηση της Καινοτομίας και της Οικονομίας της Γνώσης σε εκπροσώπους τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς και επιμελητήρια της Στερεάς Ελλάδας.
Εδώ θα πρέπει να επισημάνω ότι μετά από διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μας εκχωρήθηκαν επιπλέον 42 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του ΠΕΠ Στερεά Ελλάδας 2007-2013 φθάνοντας έτσι σε ύψος 280εκ € περίπου, το ποσό που θα διατεθεί από την Περιφέρεια για την Ανταγωνιστικότητα και την Ψηφιακή Σύγκλιση.
Επίσης καταφέραμε να υλοποιεί η ίδια η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δράσεις Ψηφιακής Σύγκλισης, κάτι που μέχρι τώρα συνέβαινε μόνο κεντρικά.
Ακόμη σε συνάντηση με την Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας τέθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν στα ζητήματα που αφορούν σε αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων στην περιοχή σχετικά με τις μελέτες περιβαλλοντικών όρων, καθώς και τα σημαντικά θέματα που έχουν προκύψει από τις κάθε είδους ρυπάνσεις στο περιβάλλον από στερεά, υγρά και αέρια απόβλητα.
Σε επίπεδο υλοποίησης έργων και προγραμμάτων από τις αρχές του 2010 έχουν πραγματοποιηθεί 5 συνεδριάσεις της Περιφερειακής Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Νόμου, όπου εξετάστηκαν 168 αιτήσεις εκ των οποίων εγκρίθηκαν για υπαγωγή 137 αιτήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 126,4 εκατομμύρια ευρώ και συνολική επιχορήγηση 55 εκατομμυρίων ευρώ.
Για το ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει εκδώσει συνολικά 45 προσκλήσεις Συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 370 εκατομμυρίων ευρώ.
Έχουν ενταχθεί 161 έργα Συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 195 εκατομμυρίων ευρώ.
Αξιολογήθηκαν εγκρίθηκαν και επιχορηγούνται 426 επιχειρήσεις για υλοποίηση έργων συνολικού προϋπολογισμού ύψους 66 εκατομμυρίων ευρώ, από τον άξονα Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα Στερεάς Ελλάδας του ΠΕΠ 2007-2013 για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του Εμπορίου, της Μεταποίησης, του Τουρισμού, του Franchise και των Υπηρεσιών.
Κυρίες και κύριοι, μέσα από τα έργα και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε και υλοποιούμε κάνουμε το αυτονόητο πραγματικότητα. Και είμαστε ακόμη στην αρχή.
Σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει μέσω του αναπτυξιακού μοντέλου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αποτελεί το ταμείο Jessica που χρηματοδοτικά εντάσσεται στα κονδύλια του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2007-2013.
Η κεντρική ιδέα του προγράμματος αφορά έργα βιώσιμης ανάπτυξης στον αστικό χώρο με την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, μέσω ιδιωτών ή και τραπεζικών εταίρων που σε συνεργασία με τα κοινοτικά κεφάλαια και μέσω της δημιουργίας ενός επενδυτικού ταμείου θα προωθήσουν τα έργα.
Η προσέλκυση των κεφαλαίων αυτών στην παρούσα οικονομική κρίση αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα εξαιτίας και του «περιορισμού των δημοσίων πόρων».
Το πρόγραμμα λοιπόν παρέχει «τη δυνατότητα μόχλευσης νέων πόρων» με την χρησιμοποίηση ιδιωτικών και τραπεζικών επενδύσεων.
Το Jessica δεν αποτελεί πηγή χρηματοδότησης, αλλά ένα νέο μέσο χρηματοοικονομικής τεχνικής (financial engineering instrument).
Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι:
-η καλύτερη και αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία,
-η κινητοποίηση πρόσθετων πόρων από τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και
-η αξιοποίηση εμπειρίας διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Κάθε συγκεκριμένο έργο θα υλοποιείται στην συνέχεια από επιχειρήσεις του δημόσιου, κοινοτικού ή ιδιωτικού τομέα ή από μικτά σχήματα, με χρήση των συνολικών κεφαλαίων που θα έχουν προκύψει.
Το «Jessica» δύναται να καλύψει δράσεις ανάπτυξης αστικών κέντρων όπως ενεργειακή αποδοτικότητα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε δημόσια κτίρια, καθαρές αστικές μεταφορές, υποδομές πολιτιστικής κληρονομιάς για τουριστικούς σκοπούς, αστικές αναπλάσεις, αναπλάσεις παλαιών βιομηχανικών χώρων, δημόσιες μεταφορές, ύδρευση-αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ.
Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) μπορούν και πρέπει να παίξουν σημαίνοντα ρόλο στην υιοθέτηση και εφαρμογή προγραμμάτων όπως το Jessica.
Για να αποκτήσουν όμως το ρόλο αυτό οι Ο.Τ.Α. και να πετύχει το JESSICA πρέπει:
να επενδύσουν σε καινοτομίες, έρευνα και νέες δεξιότητες του προσωπικού τους
να χρησιμοποιηθούν ως μία πλατφόρμα ψηφιακού θεματολογίου,
να επιχειρηθεί άνοδος της ανάπτυξης χωρίς να υπάρξει αντίστοιχη άνοδος στη δέσμευση των φυσικών πόρων και
να κινηθούν προς την καταπολέμηση της φτώχειας και την εξασφάλιση κοινωνικής συνοχής.
Κυρίες και Κύριοι, αποτελεί για μας πρωταρχικό στόχο η αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων ειδικά στις σημερινές συνθήκες τις ασφυκτικής δημοσιονομικής πίεσης η οποία δεν επιτρέπει την απώλεια ούτε ενός σεντς.
Γι’ αυτό επιδιώκουμε, εκτός από την επιτάχυνση του ρυθμού απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ποσά χρηματοδότησης από όλα τα διαθέσιμα προγράμματα της ΕΕ.
Κατά το παρελθόν τα προγράμματα αυτά αποτέλεσαν ευκαιρία διασπάθισης του χρήματος και τροφοδότησης ενός αντιπαραγωγικού και πελατειακού μοντέλου. Κομμάτι μιας νοοτροπίας που νέμεται την εξουσία, δεν αξιοποιεί ευκαιρίες και δεν αναδεικνύει τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού μας.
Η δική μας αντίληψη είναι εντελώς διαφορετική. Μέσα από τη συμμετοχή των ανθρώπων της περιφέρειας μας στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, θέλουμε να επενδύσουμε στη γνώση, να μεταφέρουμε εμπειρίες και καινοτομίες από τους εταίρους μας, να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές και να ενισχύσουμε το προσωπικό μας με εφόδια που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητά του.
Θέλουμε να επενδύσουμε σε δημιουργικότητα και νέες ιδέες, οι οποίες θα μετεξελιχτούν σε προτάσεις και έργα που θα προσφέρουν ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες, θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους και θα τροφοδοτήσουν την οικονομία και την αγορά.
Η αλλαγή, βεβαίως, την οποία έχουμε ως στρατηγικό στόχο, είναι αυτή η αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, που θα μας φέρει και κοινωνική προστασία, αλλά και μια παραγωγή, που θα συνδέει τη λέξη «αξία» με τη λέξη «Ελλάδα». Τα προϊόντα μας, το περιβάλλον μας, τη διαφάνεια με την οποία θα λειτουργεί η χώρα μας, αλλά και την αίσθηση του δικαίου που θα έχει ο κάθε πολίτης.
Σήμερα, όμως, η χώρα μας βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση, μετά τη Μεταπολίτευση. Όλα αυτά που κέρδισε, με αγώνες και θυσίες, κινδύνευσαν να χαθούν, εξαιτίας λαθεμένων επιλογών και φόβου για το πολιτικό κόστος που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια. Εξαιτίας της επικράτησης του συγκεντρωτικού κράτους και του πελατειακού τρόπου λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.
Με τον αγώνα και τις θυσίες του λαού μας περνάμε από τη διαχείριση της κρίσης στην επανεκκίνηση της χώρας, στο νέο της ξεκίνημα, για αξιοκρατία, αξιοπιστία, αξιοπρέπεια, ανεξαρτησία και οικονομική αυτονομία, για κοινωνική δικαιοσύνη.
Σήμερα, έχει καθοριστική σημασία να δουλέψουμε όλοι μας, ο καθένας μας εκεί όπου μπορεί να βοηθήσει, ώστε οι ΟΤΑ και οι Περιφέρειες να είναι αυτόφωτες. Πάντα βεβαίως θα υπάρχει το κράτος, αλλά να μην έχει ανάγκη αυτή την απόλυτη εξάρτηση, για να επιβιώσει και να ακμάσει. Δεν είναι αυτονόητο, για παράδειγμα, ότι θα υπάρχει για πάντα ένα ΕΣΠΑ, για να χρηματοδοτεί συνεχώς νέα έργα.
Κυρίες και κύριοι, πιστεύουμε σε εσάς. Πιστεύουμε στο νέο αναπτυξιακό περιβάλλον της χώρας και ξέρουμε ότι μπορείτε να διαδραματίσετε καθοριστικό ρόλο.
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολλούς δημάρχους που παραβρίσκονται στην σημερινή ημερίδα και να τους πω, ιδιαίτερα σε αυτούς που δεν θα συμμετέχουν στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, ότι σας τιμά που βρίσκεστε σήμερα εδώ. Παραμένετε ηγέτες των τοπικών κοινωνιών σας με βαρύτητα γνώμης και πρέπει να καθοδηγείτε τους πολίτες και να κεφαλαιοποιήσετε τις γνώσεις που έχετε συγκεντρώσει αυτά τα χρόνια.
Να ευχαριστήσω ακόμα το στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού της Εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κος Ιωάννη Λυπιρίδη και το Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κος Χρήστο Κοντογεώργο καθώς και το νέο προιστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας τον κ. Ευάγγελο Κακκαβή.