Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Ερώτηση Μιχ. Γιαννάκη για τον αμπελουργικό κλάδο


Ο Βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχάλης Γιαννάκης, με ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θίγει το θέμα των προβλημάτων και των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει ο αμπελοοινικός κλάδος της χώρας. Η αδιάφορη στάση της κυβέρνησης προκαλεί απόγνωση και αγανάκτηση στους αμπελοκαλλιεργητές. Ο κ. Μιχάλης Γιαννάκης καλεί την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στον αμπελοοινικό κλάδο και να λάβει χωρίς καμία καθυστέρηση μέτρα για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων του.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Αντιμετώπιση προβλημάτων των αμπελοκαλλιεργητών»
Κυρία Υπουργέ,
Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών βρίσκεται ο αμπελοοινικός κλάδος, καθώς τα πιεστικά προβλήματα, που απαιτούν επείγουσες λύσεις, δημιουργούν αδιέξοδο και καθιστούν αμφίβολη την πραγματοποίηση του τρύγου.
Ο αμπελουργικός κόσμος της χώρας παρακολουθεί με κατάπληξη την προκλητικά αδιάφορη στάση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά προβλήματα του κλάδου που απειλούν να αφήσουν χωρίς εισόδημα, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, τις οικογένειες χιλιάδων αμπελουργών.
Τα προβλήματα του αμπελοοινικού κλάδου έχουν επιδεινωθεί διότι διαπιστώνεται καθίζηση της κατανάλωσης κρασιού, ανεξέλεγκτη αύξηση των εισαγωγών με ταυτόχρονη μείωση των εξαγωγών και όργιο κερδοσκοπίας στην αγορά. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν αδιάθετα πλεονάσματα σε δεξαμενές αποθήκευσης είτε των οινοποιητικών συνεταιρισμών είτε των ιδιωτών και αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα απορρόφησης των οινοποιήσιμων σταφυλιών της φετινής σοδειάς, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμες δεξαμενές. Παράλληλα, παρατηρούνται σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά καθώς δεν εφαρμόζεται το θεσμικό πλαίσιο (ιχνηλασιμότητα, ανεξέλεγκτη δραστηριότητα μεσιτών οίνου κλπ.) και οι αρμόδιες υπηρεσίες ασκούν πλημμελώς το ελεγκτικό τους έργο.
Επειδή τα σοβαρά προβλήματα του αμπελοοινικού κλάδου, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, απειλούν τη βιωσιμότητά του.
Επειδή η αδράνεια και η αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση προκαλούν απόγνωση και αγανάκτηση στους αμπελοκαλλιεργητές.
Επειδή η κυβέρνηση οφείλει να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στον αμπελοοινικό κλάδο και να προβεί χωρίς καμία καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων του.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
-Έχει η κυβέρνηση τη βούληση να στηρίξει εμπράκτως τη βιωσιμότητα του αμπελοοινικού κλάδου;
-Εάν η κυβέρνηση έχει τη βούληση, τότε διαθέτει συγκεκριμένη εθνική πολιτική στήριξης του αμπελοοινικού κλάδου ή όχι;
-Ποια συγκεκριμένα μέτρα και πότε σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων και την οικονομική στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου;
-Ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την εφαρμογή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου της κοινοτικής και ελληνικής νομοθεσίας, ώστε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται και να αποκατασταθεί υγιής ανταγωνισμός στην αγορά;
-Με ποια μέτρα θα ελεγχθούν οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές οίνων και η διάθεση «ελληνοποιημένων» κρασιών στην αγορά;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ