Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ανοιχτή επιστολή από εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ προς τον βουλευτή της Ν.Δ Μιχάλη Γιαννάκη


Το 2009 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ,στην οποία συνεχίζατε να είστε και βουλευτής της , παρέδωσε μια ΛΑΡΚΟ κυριολεκτικά διαλυμένη, στα πρόθυρα χρεοκοπίας, πλήρως απαξιωμένη , με τεράστια χρέη, με τρομερά αυξημένο κόστος παραγωγής, χωρίς επενδύσεις, με τεράστια διοικητικά και περιβαλλοντολογικά προβλήματα με σωρεία αδικαιολόγητων θανατηφόρων ατυχημάτων και με την χαμηλότερη παραγωγικότητα που είχε ποτέ στην 50 χρόνη ιστορία.
Μια ΛΑΡΚΟ σχεδόν ΚΛΕΙΣΤΗ , παρότι την περίοδο εκείνη οι τιμές ξεπέρασαν τις 50.000 $ /τον Νι.
Έτσι σήμερα αντί η ΛΑΡΚΟ να ήταν πλήρως θωρακισμένη στην οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας ,βρίσκεται σε οριακό σημείο και η ανησυχία των εργαζομένων για το αυριανό μεροκάματο, στο κατακόρυφο.

Κε Γιαννάκη ,

Για όλη αυτή την αρνητική εξέλιξη ,που για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ όπως αυτοί έχουν εκφραστεί μέσα από ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις όλων των Σωματείων της εταιρίας για προσφυγή στην Δικαιοσύνη, αποτελεί ένα ΅ΆπλιάτσικοΆΆ λόγω της κακοδιαχείρισης των διοικήσεων που η παράταξη σας διόρισε , ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ.
Με βάση επίσημα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας περί τα 500 εκατ. ¤ έκαναν ΅ΆφτεράΆΆ από το ταμείο της εταιρίας.
Ανεξάρτητα από τα αν θα προκύψουν ποινικές ευθύνες αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι υπάρχουν ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ.
Την διοίκηση της ΛΑΡΚΟ κάποιος την διόρισε και κάποιος την έλεγχε.
Και εδώ έχετε και την προσωπική σας πολιτική ευθύνη.
Όταν οι εργαζόμενοι και σύσσωμη η αντιπολίτευση της τότε περιόδου, κατήγγειλαν το μεγάλο ΅Ά έγκλημα ΅Ά σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, εσείς ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΑΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ. ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ. ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ . ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΔΩΣΑΤΕ ΠΛΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
Στοιχειώδης πολιτικό θάρρος απαιτεί να ζητήσετε και σεις και όσοι είχατε την πολιτική ευθύνη, ένα ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και να ΅Άβάλετε πλάτη ΅Ά στην διοίκηση της εταιρίας προκειμένου να διασφαλιστεί το μεροκάματο των εργαζομένων και η προοπτική της εταιρίας

H σημερινή διοίκηση, με τις όποιες αδυναμίες και παραλείψεις της , παρότι μετρά λίγους μήνες από την ημέρα που ανέλαβε την ευθύνη για την διαχείριση της ΛΑΡΚΟ , έχει δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα.
Μείωσε το κόστος, αύξησε της παραγωγή, συμμάζεψε την σπατάλη και κακοδιαχείριση, σταμάτησε τις παράνομες και φαύλες εργασιακές σχέσεις των ΔΠΥ , ρύθμισε μέρος των υποχρεώσεων και μια σειρά από κινήσεις που άλλαξαν την ψυχολογία των εργαζομένων ,αποκατάστησε την αξιοπιστία της εταιρίας και γενικότερα έδωσε μια νέα προοπτική για το μέλλον.

ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΤΗΣ , ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ , ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΑΝΥΣΗΧΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ , προσπαθείτε να δημιουργήσετε νέα προβλήματα για ανούσια ζητήματα που δημιουργούν πρόσκαιρες εντυπώσεις και εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες .

Κε Γιαννάκη ,

Σεβόμενοι το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης στην διεκδίκηση της εργασίας απ΄ολους τους Έλληνες πολίτες και εκφράζοντας καθαρά πολιτικές και συνδικαλιστικές θέσεις ,θα θέλαμε να θίξουμε κάποια ζητήματα πάνω στην επερώτηση σας.

Γνωρίζετε ότι η διαδικασία προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ ,παρότι είναι σωστή και δίκαιη ,σε περιπτώσεις όπως της ΛΑΡΚΟ είναι ανεδαφική ,λειτουργεί σε βάρος της παραγωγής και εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων και εγκαταστάσεων; Μία κενή θέση στα καμίνια η στα νταμάρια πως θα καλυφθεί για το μεγάλο διάστημα που απαιτεί η διαδικασία πρόσληψης μέσω του ΑΣΕΠ; Είναι προτιμότερη η λύση των παράνομων και φαυλοκρατικών σχέσεων εργασίας όπως τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και της στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων από εργολάβους που τόσα χρόνια εφαρμόζονται στην εταιρία; ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΑΤΕ ΤΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ; ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΤΩΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΟΝΙΜΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Γνωρίζετε την περιβαλλοντολογική και οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει όλα αυτά τα χρόνια η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ στις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιείται; Μια απλή επίσκεψη στην Λάρυμνα ,στο Κόκκινο ,στα Ψαχνά και τα Σέρβια είναι αρκετή. Η τεράστια οικολογική καταστροφή ,η διαρκής όχληση από εκρήξεις και σκόνες , οι απαλλοτριώσεις περιουσιακών στοιχείων και η μεγάλη οικονομική ζημιά σε Κτηνοτροφία και Γεωργία αποτελούν ικανά στοιχεία προκειμένου να δοθεί ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΟΝΤΑΙ ΑΜΜΕΣΑ.
Οι προσλήψεις που έγιναν και εγκαλείτε την διοίκηση για τον τρόπο που τις έκανε αφορούν νέους εργαζόμενους που αντικατέστησαν μέρος συνταξιοδοτηθέντων συναδέλφων ,προέρχονται από τις τοπικές κοινωνίες, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, είναι κάτοχοι ανάλογων πτυχίων ,είναι παιδιά γονέων από εργατικά ατυχήματα και εν πάση περιπτώσει πρόκειται για απλούς Μεταλλωρύχους εργαζόμενους των 700 ¤.
Όταν επί των ημερών ευθύνης σας, η εταιρία φορτώθηκε με κομματικό στρατό καλοπληρωμένων άχρηστων και ανικάνων διευθυντάδων και λοιπών παρατρεχάμενων (μόνο οι διευθυντές από 14 έφτασαν 52 )με αμοιβές πέντε και δέκα χιλ ¤, με χλιδάτες ζωές, στόλο πολυτελών jeepς, πιστωτικές κάρτες και ταξίδια αναψυχής ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΓΚΑΛΕΣΑΤΕ ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΕΛΑΒΕ ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ ;
Όταν η εταιρία έγινε κομματικό παραμάγαζο της Νέας Δημοκρατίας με αθρόες κομματικές και οικογενειακές προσλήψεις σε θέσεις μη παραγωγικές (μόνο στα γραφεία των Αθηνών οι εργαζόμενοι από 60 έγιναν 120) ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΓΚΑΛΕΣΑΤΕ ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΕΛΑΒΕ ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ ;

Τέλος με όλο το σεβασμό για τον θεσμικό σας ρόλο πιστεύουμε ότι αδικείται και τον εαυτό σας και το Ελληνικό Κοινοβούλιο θεωρώντας ότι απευθύνεστε σε ηλίθιους.
Να είστε σίγουρος ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν και άποψη και κρίση. Και αυτό θα το καταλάβατε όταν θα έρθετε στις τοπικές κοινωνίες που εισπράττουν τις επιπτώσεις από την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

Εμείς πάντως αντί της στείρας και μικροκομματικής αντιπολίτευσης σας καλούμε δίπλα μας για να μπορέσουμε να σιγουρέψουμε το μεροκάματο.

ΠΑΣΚΕ ΛΑΡΚΟ
6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010