Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Καθυστέρηση στην Υπουργική απόφαση για την κατανομή ισχύος των ΑΠΕ


Είναι σαφές ότι η Υπουργός Περιβάλλοντος αυτοαναιρείται, αφού -υπό τη σύγχυση κατανομής αρμοδιοτήτων και την ανάγκη τήρησης ενδοκυβερνητικών ισορροπιών με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τον Υπουργό Επικρατείας- έσπευσε, με αυτή τη διευκρίνιση, να καθησυχάσει τους συναδέλφους της.
Δεν μπόρεσε, όμως, σε καμία περίπτωση να καθησυχάσει τους χιλιάδες επενδυτές και κυρίως τους αγρότες, στους οποίους η κυβέρνηση σκόπιμα και για μικροπολιτικούς λόγους καλλιέργησε φρούδες ελπίδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στρεβλού σχεδιασμού αποτελεί το γεγονός ότι η κατανομή που αντιστοιχεί σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες, το 2014, έχει ήδη υπερκαλυφθεί από τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί τον Σεπτέμβριο του 2010. Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, που σήμερα καλούνται να ακυρώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, είναι υπόλογη η ίδια η Υπουργός, η οποία οφείλει να δώσει σαφείς και πειστικές απαντήσεις.
Από την άλλη, η δυνατότητα που επεφύλαξε η Υπουργός για τον εαυτό της, ώστε να αποφασίζει για την αναστολή αδειοδότησης νέων αιτήσεων, καθώς και την άρση της αναστολής, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τις προθέσεις της κυβέρνησης να προωθήσει συγκεκριμένα έργα, αδιαφορώντας για την επενδυτική ωριμότητα τους. Το μόνο που καταφέρνει με τέτοιες πρακτικές είναι να δημιουργεί πρόσθετες υπόνοιες για ρουσφετολογική αντιμετώπιση των επενδυτικών σχεδίων χιλιάδων ενδιαφερομένων.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ είναι αποκλειστικά υπεύθυνη να διασφαλίσει τη διαφάνεια και να μην ακυρώσει, με την προχειρότητα, την αδράνεια και τις παραλείψεις της, τις προοπτικές υγιούς ανάπτυξης της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας».