Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Κόβονται 253 καθημερινά φάρμακα!!!


Όλες οι αποφάσεις παίρνονται βιαστικά και αυτό αποδεικνύεται από τα όσα λέει για το θέμα ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θήβας Σ. Ζήκας.
Τα φάρμακα τα μη ιατρικώς συνταγογραφούμενα είναι περίπου 253, που σε κόστος υπολογίζονται στα 300 εκατ. τον χρόνο ως δαπάνη για τα ασφαλιστικά ταμεία και η όλη ιστορία έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2008 με τις χρωματικά διαφοροποιημένες ταινίες, μεταξύ των οποίων και αυτή με τα καφέ κουπόνια, για τα οποία είχαν πει πως δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Επειδή όμως, υπήρχαν καφέ και μαύρα κουπόνια και κανείς δεν ήξερε ποια ήταν τα συγκεκριμένα φάρμακα, μέσω του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου είχε δεχθεί το υπουργείο να εκπονηθεί ένας επικαιροποιημένος κατάλογος από τον ΕΟΦ γι’ αυτά, προκειμένου να γνωρίζουν ασφαλισμένοι, ασθενείς, φαρμακοποιοί και γιατροί ποια ακριβώς είναι, καθώς ασθενής με συνταγή έσπευδε να το προμηθευτεί, αλλά αδυνατούσε επειδή το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να είχε και καφέ και μαύρο κουπόνι ανάλογα με τα mg. Το υπουργείο τότε είχε δεχθεί την πρόταση, αλλά ο ΕΟΦ δεν εξέδωσε τον κατάλογο και σήμερα 1,5 χρόνο λαμβάνεται απόφαση με ισχύ από 20 Μαϊου.μετά αποφασίζουν ξαφνικά και από 20 Μαϊου δέχθηκε και 1,5 χρόνο μετά σήμερα αντί ο ΕΟΦ να έχει βγάλει αυτό τον κατάλογο και να ξερουμε όλοι, βγαίνει ξαφνικά η απόφαση του υπουργείου να λέι ότι ισχύει από 20 Μαϊου.
«Εφαρμόζεται, δηλαδή, χωρίς να έχει βγεί ο κατάλογος» εξηγεί ο ο Πρόεδρος των Φαρμακοποιών, επισημαίνοντας πως «Τα φάρμακα χαμηλού κόστους δεν θα εξοφλούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς όμως να υπάρχουν διευκρινίσεις καθώς υπάρχουν είδη που διαφέρουν ως προς τα mg».
«Το φάρμακο πρέπει να το βλέπουμε με σοβαρότητα. Δεν μπορεί να βγάζουμε απόφαση και την επόμενη ημέρα να αναστέλλεται η εφαρμογή της, επειδή δεν έχει προηγηθεί ενημέρωση, καθώς ο ασφαλισμένος πληρώνει τις εισφορές του και πρέπει να έχει πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα» τονίζει ο κ. Ζήκας, εξηγώντας παράλληλα πως το καθεστώς με τα φάρμακα χαμηλού κόστους ισχύει μεν στην Ε.Ε, όμως εκεί υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη σε μισθούς , συντάξεις, εισφορές κ.α.
Συγχρόνως, επισημαίνει και τα θετικά για το θέμα, καθώς ο ασφαλισμένος θα πληρώνει ένα χαμηλό κόστος και θα απαλλάσσεται από τα έξοδα του γιατρού, ενώ παράλληλα θα υπάρξει μια πιο αξιόπιστη σχέση μεταξύ του φαρμακοποιού και του ιδίου, η λεγόμενη αυτοθεραπεία, όπου θεραπεύεται απλό πρόβλημα με την συμβουλή του φαρμακοποιού και την λήψη ενός φαρμάκου χαμηλού κόστους.
«Σε κάθε περίπτωση όμως, το μέτρο θα πλήξει στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους και μισθωτούς» καταλήγει ο κ. Ζήκας, όπως άλλωστε και οι ασφαλισμένοι, που βρίσκονται σε έξαλλη κατάσταση από την στιγμή που ενημερώθηκαν για το θέμα.