Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Π.Ε.Ν ΒΟΙΩΤΙΑΣ: Σεμινάρια πολιτιστικών θεμάτων


Τα συγκεκριμένα σεμινάρια σκοπό είχαν να αναδείξουν τον «παραγκωνισμένο» συναισθηματικό χαρακτήρα των γιορτών και να υποστηρίξουν τη δυνατότητα των ίδιων των παιδιών να ερευνήσουν, να δημιουργήσουν, να εκφραστούν, να επικοινωνήσουν και κυρίως να συνδέσουν το δικό τους «εδώ και τώρα» με το περιεχόμενο και την ουσία του εορτασμού. Με καθοδηγητή τον έμπειρο δάσκαλο, μουσικό και υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλη Πανόπουλο και τον ταλαντούχο μουσικό Κώστα Κυδωνάκη, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί γνώρισαν ένα νέο τύπο γιορτής, το «πολυθέαμα».
Στη σύνθετη αυτή μορφή εορτασμού μέσα από διάφορες μορφές της τέχνης(λογοτεχνία, μουσική, ζωγραφική κ.ά) αλλά και τις νέες τεχνολογίες, διαφορετικές αποσπασματικές δράσεις συνδέονται με έναν κεντρικό κοινό άξονα. Έτσι αναδεικνύονται πολλές οπτικές, πολλοί τρόποι προσέγγισης και εμπλέκονται διαφορετικοί τρόποι ανάπτυξης του περιεχομένου του κάθε φορά εορτασμού. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να κινητοποιηθεί και να συμμετάσχει ολόκληρη η σχολική κοινότητα-όλες οι τάξεις και όλοι οι εκπαιδευτικοί- σε ένα πλούσιο γαϊτανάκι συνεργασίας και αλληλεπίδρασης. Στόχος: μια γιορτή-πρόταση πολιτισμού, γέφυρα ανάμεσα στο σχολείο και την κοινωνία αντίβαρο στην κενότητα των «σούπερ θεαμάτων», κόντρα στην καθοδηγούμενη κατανάλωση προϊόντων υποκουλτούρας.
Το πλούσιο υλικό που δόθηκε σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή(με τη βοήθεια και της Διεύθυνσης Π.Ε.Ν.Βοιωτίας) ενθουσίασε τους εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν το σεμινάριο σε ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες. Στο δε τέλος των σεμιναρίων σε Θήβα και Λιβαδειά(9/2/2010και15/3/2010) οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευχαρίστηση να τραγουδήσουν και να διασκεδάσουν σε ένα αυτοσχέδιο «μουσικό πρόγραμμα» που εμπνεύστηκαν οι δυο ταλαντούχοι εμψυχωτές. Ο πρόεδρος μάλιστα του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λιβαδειάς κ. Σπύρος Κόκκινος ανταποκρίθηκε με μια δέσμευση απέναντι στις αυθόρμητες παροτρύνσεις των εκπαιδευτικών και για μια ανεξάρτητη ψυχαγωγική βραδιά με τους δύο μουσικούς.
Στο σεμινάριο Θεατρικής Αγωγής το οποίο εξαιτίας των πολλών αιτήσεων διεκπεραιώθηκε σε δύο φάσεις στην πόλη της Θήβας, η εμψυχώτρια, Έλενα Μαρσίδου με την εμπειρία της ηθοποιού και την ευαισθησία της παιδαγωγού του θεάτρου έδειξε πόσο «ανώδυνα» και ευχάριστα ανοίγουν οι πύλες της γνώσης με το κλειδί της τέχνης του θεάτρου. Μέσα από θεατρικές τεχνικές όπως η παντομίμα, ο αυτοσχεδιασμός, η δραματοποίηση κ.ά. προσεγγίστηκαν μαθήματα
όπως η γραμματική , η γεωγραφία, η ιστορία, τα μαθηματικά κ.ά. Οι εκπαιδευτικοί έγιναν οι ίδιοι αριθμοί, γράμματα, λέξεις. Κατασκεύασαν ιστορίες και τις αφηγήθηκαν κινητοποιώντας το σώμα τους κι απελευθερώνοντας τη φαντασία τους. Συμμετείχαν σε μια σειρά ασκήσεων (γνωριμίας, εμπιστοσύνης, συγκέντρωσης, χοροκινητικής έκφρασηςκ.ά), χαλάρωσαν, εκτονώθηκαν, καλλιέργησαν τα εκφραστικά τους μέσα, απεγκλωβίστηκαν από ανασφάλειες, δημιούργησαν, επιβράβευσαν και επιβραβεύτηκαν. Κυρίως όμως, επικοινώνησαν με αληθινό και γνήσιο τρόπο μεταξύ τους ανακαλύπτοντας αλήθειες για τον εαυτό τους και τους άλλους.
Ήταν πράγματι τόσο συγκινητικές οι «εξομολογήσεις» των εκπαιδευτικών στο τέλος του σεμιναρίου στον «κύκλο της αξιολόγησης» για το πώς ένιωσαν και το πώς πέρασαν, που δέσμευσαν την Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Ε.Ν. Βοιωτίας, την πρόεδρο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Θήβας κ. Όλγα Κουτσοβασίλη και την εμψυχώτρια να ανανεώσουν το ραντεβού τους το Σεπτέμβρη.
ΑΛΕΞΙΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Π.Ε.Ν.ΒΟΙΩΤΙΑΣ