Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Με πρωτοβουλία της Β. Τσόνογλου ενημέρωση για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων σε Θήβα και Ορχομενό


«Η χρηματοδότησή της εντάχθηκε αρχικά στο Γ` ΚΠΣ, στην συνέχεια απεντάχθηκε ενώ εντάχθηκε εν νέου προς χρηματοδότηση από τα κονδύλια του ΥΠ.ΠΟ του ΕΣΠΑ 2009 – 2013. Ωστόσο, σήμερα δεν γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσει η χρηματοδότησή της σχετικής μελέτης, η οποία και θα συμβάλλει στην οριστική αποκατάσταση του μνημείου της Σκριπούς» είπε χαρακτηριστικά στην κα Γαλάνη η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Βοιωτίας.
«Τέλος, θέλουμε να σας κάνουμε γνωστό πως η ενορία της Σκριπούς ενδιαφέρεται να διασώσει από τη φθορά του χρόνου και τον βυζαντινό ναό του Αγίου Σώζοντος που βρίσκεται στην πλατεία Αθάμαντος και φέτος συμπληρώνει 1000 χρόνια ζωής. Επίσης έχει πραγματοποιηθεί σχετική μελέτη και έχει εγκριθεί από το Κ.Α.Σ. όμως είναι άγνωστο εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε το ποσό των 200.000 περίπου χιλιάδων ευρώ που απαιτείται για την σωτηρία ενός ακόμη σπάνιου μνημείου για τον τόπο μας, ήταν μια ακόμη υποσημείωση της κας Τσόνογλου για τα μνημεία του Ορχομενού.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε πολύ καλό κλίμα με την κα Γαλάνη να οργανώνει στο άμεσα μέλλον μια επί τόπου επίσκεψή της στη Θήβα και τον Ορχομενό, προκειμένου ιδίοις όμασι να διαπιστώσει τη δυνατότητα και το μέγεθος των αναγκαίων παρεμβάσεων.

Ποια είναι ΕΑΧΑ
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε. ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1997 (ΦΕΚ 909/15.10.97) και είναι Ανώνυμη Εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο (Υπουργεία Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ). Έδρα της Εταιρείας είναι ο Δήμος Αθηναίων και η διάρκειά της είναι δεκαετής. Σκοπός της Εταιρείας είναι η υλοποίηση του προγράμματος της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας όπως εξειδικεύεται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων. Για την επίτευξη των στόχων της η ΕΑΧΑ Α.Ε. μπορεί:
1. Να εκπονεί μελέτες που εξειδικεύουν ή συμπληρώνουν την υπάρχουσα προμελέτη για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων ή να αναθέτει την ολική ή μερική εκπόνηση τέτοιων μελετών.
2. Να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται το πρόγραμμα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, όσον αφορά στα θέματα μελετών και εκτέλεσης έργων.
3. Να αναλαμβάνει την εκτέλεση και την επίβλεψη ή την ανάθεση σε τρίτους όλων των απαιτούμενων για την υλοποίηση του προγράμματος έργων
4. Να εισηγείται όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις και εγκρίσεις (πολεοδομικές, κυκλοφοριακές κλπ).
5. Να εκπονεί προδιαγραφές και προκηρύξεις εκδηλώσεως ενδιαφέροντος για τις προς ανάθεση μελέτες και να συντάσσει τεύχη δημοπράτησης έργων προς εκτέλεση στα πλαίσια του προγράμματος.
Έργο της είναι η «Ανάπλαση - Διαμόρφωση της οδού Μακρυγιάννη» που εκτελείται στο πλαίσιο της εγκεκριμένης μελέτης και περιλαμβάνει ανάπλαση της οδού Μακρυγιάννη και τμήματος της οδού Λεμπέση.
Η ΕΑΧΑ Α.Ε. διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνουσα Σύμβουλο την κα Γαλάνη Ντόρα, Αρχιτέκτων μηχανικός – Πολεοδόμος. Στο Δ.Σ. εκπροσωπούνται τα δύο εποπτεύοντα Υπουργεία (ΥΠΕΚΑ και ΥΠΠΟΤ) με τρία μέλη έκαστο και με ένα μέλος ο Δήμος Αθηναίων. Ένατο μέλος ορίζεται ο Διευθυντής της Εταιρείας (Πήγη: http://www.astynet.gr)
Br>