Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Σχόλιο για όσα διακηρύττουν σχετικά με την «φροντίδα της υγείας μας»


Η πρώτη πτυχή, είναι μια προεξάρχουσα αναγκαιότητα και υπό το πρίσμα των σημερινών επιστημονικών δεδομένων και γνώσης , βρίσκεται, «στην παγκόσμια και Ευρωπαϊκή λίστα» των τοξικολογικών προβληματισμών, προκειμένου η αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων να γίνεται στην πιο σύγχρονη και ουσιαστική βάση «τις πρόληψης και τις προφύλαξης», με την λογική τις έγκαιρης λήψης μέτρων και ενεργοποίησης μηχανισμών, τόσο για την περίθαλψη όσο και για την αντιμετώπιση, ώστε «να μην συμβαίνουν τέτοια γεγονότα».Γεγονός που από άποψη κρατικών ενεργειών, έρχεται και ικανοποιεί και ουσιαστικοποιεί την ανάγκη προΰπαρξης σοβαρού και τηρούμενου σχεδιασμού παρέμβασης πολιτικής προστασίας , προνοητικού- προβλεπτικού ώστε να μην επιτρέπει στο να συμβαίνουν τέτοια επεισόδια τοξίνωσης που έχουν συνεπακόλουθο τις μη- αντιστρεπτές συνέπειες και βλάβες στην δημόσιο υγεία.
Έτσι: Κάθε τέτοιο συμβάν, έχει μια ιδιαίτερη επίκαιρη σημασία , τόσο για την εξέλιξη «επί της ουσίας»του ίδιου του προβλήματος τις ιατρικής υποστήριξης τις υγείας του τοξινομένου κόσμου, όσο και σαν άμεσες-αποτελεσματικές κρατικές ενέργειες ελαχιστοποίησης συνεπειών, σαν σχεδιασμένη και κατά νόμο επιβαλλόμενη παρέμβαση του κράτους.
Το θέμα τις «προστασίας τις Δημόσιας υγείας από περιβαλλοντική ρύπανση» και «η συνεχιζόμενη τοξίνωση» με τέτοια τοξικά υλικά στο νερό «ανθρώπινης χρήσης», είναι επίσης θέμα τοπικής ανάπτυξης, εξ αιτίας τις μακροχρόνιας τοξικής καταστροφής των μέσων, των πρώτων υλών και των φυσικών πόρων με τους οποίους γίνεται , η όποια και σε όποιο μέγεθος, τοπική παραγωγή. Αυτό γέννα γενικότερους αυξημένους κινδύνους και απειλές για την δημόσια υγεία σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο, μέσω τις διανομής και κατανάλωσης των παραγομένων τοπικά, βιομηχανικών και αγρό-κτηνοτροφικών τελικών προϊόντων. Η βασική παράμετρος είναι «ο χρόνος που διαρκεί η τοξική επίδραση». Και δυστυχώς, τεκμηριωμένα πλέον, είναι ένα γεγονός που ξεκινά από το 1990.(1) και συνεχίζεται έως σήμερα Ο χρόνος έκθεσης στον « κίνδυνο» είναι μεγάλος και η όποια «προκαταρκτική εκτίμηση» με βάση την υπάρχουσα γνώση για τις συνέπειες, αναγκαστικά δίνει λιαν δυσοίωνες εκτιμήσεις.
Στο πλαίσιο αυτών των δεδομένων κάθε χειρισμός του θέματος, από εδώ και πέρα, έχει «κρίσιμη σημασία». Επιπρόσθετα σε κάθε άλλο συλλογισμό, έρχεται και ο προβληματισμός και η επιφύλαξη από το γεγονός ότι: Επιλέχτηκε να επιτραπεί μια «ψεύτικη παρέμβαση» για προστασία τις δημόσιας υγείας και οι τοπικοί βιομηχανικοί ρυπαντές μπορούν και συνεχίζουν να παίζουν ρυπαντικά « παιχνίδια» και μάλιστα «για πολλά χρόνια», με την συμμετοχή και συνεργασία του κρατικού μηχανισμού, (υπό την αιγίδα τις όποιας κομματικής εξουσίας υπήρξε μέχρι τώρα στους θώκους των εξουσιών μας) «παρά τις προβλέψεις των νόμων». Οπότε: Σε ένα πλέγμα, υπαρκτών Αστικών-Διοικητικών-Ποινικών ευθυνών, πέρα από τις Πολιτικές, έρχεται και προστίθεται τώρα στο πρόβλημα , το θέμα του αξιόπιστου χειρισμού για την προστασία τις δημόσια υγεία στους τόπους. Επί του γεγονότος, επικάθονται οι αυθαίρετες επιλογές, οι οποίες «σκιάζουν, επηρεάζουν, καθορίζουν» την πρόθεση, τα κίνητρα, τις επιλογές, την μεθόδευση, των όποιων παρεμβάσεων «επιλέγονται από τους ειδικούς» και «υλοποιούνται από την εξουσία μας» για το πρόβλημα.
Τον «παραλογισμό των εξουσιών μας», τον έχουμε ζήσει πολλές φορές, και σε διάφορα θέματα. Μόνο που τώρα πλέον, τον συναντούμε να εμφανίζεται , σε ένα «καυτό θέμα» συνεχιζόμενης επί 20 χρόνια και εξελισσόμενης«περιβαλλοντικής τοξικής ρύπανσης»του κόσμου που ζει και δουλεύει σε μια περιοχή, και όχι μόνο. Η αντιμετώπιση του αποτελεί στοιχείο αντιπαραβολής με τις επιστημονικά και δεοντολογικά καθιερωμένες και «εκ των νόμων επιβαλλόμενες» μεθόδους χειρισμού τους. Ομολογουμένως η συγκριτική μελέτη των συμβαινόντων μπορεί να αποκαλύψει ότι: Δια των χειρισμών τους οι εξουσίες μας κατόρθωναν « να θάψουν» το θέμα είτε, να το συγκαλύπτουν «σε σύννεφα αμφιβολιών και ασαφειών» που πάντα λειτουργούσαν υπέρ του ενόχου. Βιώσαμε την κοροϊδία των συνεχών αναβολών υλοποίησης, των όποιων ενεργειών και την απολίνωση των λαμβανομένων μέτρων, που απέκλειαν να μπορέσει« να δουλευτεί το πρόβλημα σωστά και αποτελεσματικά» και έτσι, να συντελέσει ουσιαστικά στην δίκαιη αντιμετώπιση των σχετικών συνεπειών για θύματα και φταίχτες.
Γράφοντας τούτο το σημείωμα αναλογίζουμε ότι είναι αναγκαίο: Να επαναλάβω, την αφετηρία από την οποία μιλώ. «Μέτρο των πάντων ο άνθρωπος» και να διευκρινίσω το ότι: Νόημα θα έχει η όποια έγκαιρη προσπάθεια προστασίας υγείας, αν μπορέσει να συντελέσει, έστω, « για να γλυτώσει την ζωή και ενός παιδιού μόνο». Αν και όταν αυτό, είναι δυνατόν να επιτευχτεί. .
Τα σχετικά «με την προστασία τις υγείας» γεγονότα λοιπόν έχουν την ακόλουθη σειρά:
Η ανάθεση έργου: Το αίτημα διατυπώθηκε από τον κόσμο και μεταφέρθηκε από εμάς ,προς την τις εξουσίες μας, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό η υπέρβαση τις συγκέντρωσης των βαρέων μετάλλων στο πόσιμο νερό, το 2005 (2)και εντάθηκε, (3)μετά τις 7-8-2007, όταν έγινε γνωστό το είδος των τοξικών που υπήρχαν στο πόσιμο νερό του τόπου, Τότε ζητήσαμε :1. Η άμεση υποκατάσταση υδροδότησης του τόπου με καθαρό ,υγιεινό πόσιμο νερό . 2. Κρατικά Μέτρα τις «προστασίας της υγείας μας» εργαζομένων και κατοίκων και της «γιατροπόρεψης» του καθένα από εμάς, στις τοξινωμενες περιοχές μας, από το ΕΣΥ και τον θεράποντα Ιατρό μας, στο ΙΚΑ, είτε το κέντρο υγείας τις περιοχής μας και αν χρειάζεται στο κρατικό νοσοκομείο». Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2009, δεν υπήρχε ουδεμία ανταπόκριση, στο συνεχώς διατυπούμενο αίτημα .Αυθαίρετα και εν γνώση όλων, επεκτάθηκε ο χρόνος τοξίνωσης μας κατά 2,5 χρόνια, Ενώ σε πολλαπλές υπομνήσεις του προβλήματος, προς τον τότε υπουργό Υγείας όσο και τα αρμοδία όργανα τις Ε.Ε, υπήρχε άρνηση αναγνώρισης του και πάγωμα κάθε σχετικής ενέργειας.
Και ξαφνικά τότε, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, εμφανίζονται ξαφνικά έτοιμοι « οι τότε εξουσιαστές μας» στην κεντρική κυβέρνηση και την τοπική Αυτοδιοίκηση , να «ανταποκριθούν». Εκείνοι ,όλοι μαζί, σε αγαστή σύμπνοια, «εν κρυφό και παραβύστο» Διάλεξαν. Αποφάσισαν και Έκαναν «απευθείας ανάθεση» δημόσιου έργου σε ιδιωτική εταιρεία φροντίδας υγείας και μας ήρθαν ,εν σώματι , (Το Υπουργείο τις προηγούμενης Κυβέρνησης Ν.Δ του 2009 Υπουργός κ. Αβραμόπουλος,ο Δήμαρχος Οινοφύτων , αλλά και από κοντά και η ηγεσία τις Εκκλησίας ,) «να περάσουν στον κόσμο» την παρουσία μιας «ιδιωτικής εταιρείας συμβούλων υγείας»για να χειριστεί το όλον θέμα τις υγείας μας σε βάθος δεκαετίας.
Το κριτήριο επιλογής: Είναι γεγονός ότι: Η «ιδιωτική εταιρεία» που επιλέχθηκε να τις αναθέσουν το έργο, εμφανίσθηκε με «σπουδαίες-εντυπωσιακές συστάσεις» ικανότητας, περί το έργο και έχει λαμπρή προϋπηρεσία, σαν ιδιώτης σύμβουλος χειρισμού θεμάτων «υγείας και ασφάλειας στην δουλειά»,για λογαριασμό μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών, και ειδικά του κλάδου τις μεταλλευτικής και μεταλλουργικής βιομηχανίας. Αυτή η ιδιωτική εταιρεία λοιπόν, εμφανίζεται τώρα στον κόσμο, σαν Ικανή να παραθέσει ερευνητές «υλοποίησης του έργου», αναμφίβολα με ειδική γνώση και ακαδημαϊκούς τίτλους, αλλά επιλέγει να τους χρησιμοποιήσει σε ένα ιδιόμορφο «ανοιχτό σε δεσμεύσεις παρουσίασης αποτελεσμάτων-μακροχρόνιο πλαίσιο» για επιδημιολογικές καταγραφές και στατιστικές επεξεργασίες, στα πλαίσια «παρατηρητηρίου υγείας». Και αυτά επιλέγονται να γίνουν απέναντι σε προβλήματα, που έχρηζαν άμεση πολύ-τομεακή ιατροτεχνική νοσηλεία από «χτες βράδυ» και που « καθ’ όλες τις επίσημες ενδείξεις», τα έχουν δημιουργήσει στους τόπους, οι ειδικοί αυτοί κλάδοι βιομηχανικής δραστηριότητας, επί μακρόν (Κύριες πηγές ανθρωπογενούς ρύπανσης με βαρέα μέταλλα και ειδικά με χρώμιο 6.) τις οποίες ο εγκαθιστάμενος «εργολάβος έργου» είχε υπηρετήσει και εξυπηρετήσει, ως ειδικός σύμβουλος προστασίας υγείας και ασφάλειας στην εργασία!! .
Η πολιτική σημασία του ανατεθέντος έργου: Στην συνέχεια είναι αξιοπρόσεκτο, το ότι: Τις ανέθεσαν και εκείνη ανέλαβε να κάνει «ακαδημαϊκής άξιας επιδημιολογικές-στατιστικές μελέτες υγείας» στην περιοχή για να διαπιστώσει, σε βάθος χρόνου δεκαετίας, την εξέλιξη τις τοξίνωσης. Τις ανέθεσαν και επέλεξαν,(και εκείνη συμφώνησε) να λειτουργήσει ένα «ιδιωτικών συμφερόντων παρατηρητήριο εξελίξεων υγείας» που «θα μετρά πτώματα» και θα καταρτίζει διαγράμματα θνησιμότητας, καθώς ο κόσμος θα βαδίζει προς την Αχερουσία!!! (Ιδίοις εξόδοις). Ακαδημαϊκές ενέργειες δηλαδή ,που κανέναν δεν βοηθούν και κανένα δεν δεσμεύουν σε τίποτα, ως προς το πρακτέο. Η ουσία του ανάρμοστου στον όλο σχεδιασμό τούτης τις παρέμβασης, είναι πως την παρουσιάζουν και την διαφημίζουν στον κόσμο των τόπων, σαν την μοναδική, και σαν αρμόζουσα παρέμβαση χειρισμού του όλου προβλήματος του. Τον Οκτώβριο του 2009, με την εκλογή τις νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η κληρονομημένη αυτή κατάσταση, με τον υπαρκτό σχεδιασμό τις όλης υπόθεσης, απέκτησε κατά μυστηριώδη τρόπο,«νέα βιωσιμότητα» . Προφανέστατα διότι: Η ιδιοκτησία τις ιδιωτικής εταιρείας που είχε αναλάβει το έργο, τύχαινε και ήταν πολύ –πολύ κοντά στην ηγεσία του νέου κόμματος εξουσίας και από μακρού, ενεργότατο μέλος των «δεξαμενών σκέψης» του και των «χώρων μεθόδευσης πολιτικών» και για την υγεία. Τελικά υπήρξε και υποψήφια βουλευτής επικρατείας με το κόμμα αυτό. Έτσι η νέα κυβέρνηση , εμφανίζεται τελικά τον Δεκέμβριο του 2009, να ανανεώνει την εμπλοκή, (πολιτικά, οικονομικά και επιστημονικά), σπεύδοντας, ευθύς με την άνοδο της στην εξουσία, να εγκρίνει την προ-χρηματοδότηση του ανατεθέντος έργου και των μελετών που θα γίνουν και θα παραδοθούν στην δεκαετία!! Είναι ουσιαστικό να αποκαλυφθεί τελικά το Πώς;; και το Γιατί;; με βάση πια λογική ;;και εντολή ποιανού;; έγινε η υοθεσία αυτή και η προ-είσπραξη.
Τότε οι μηχανισμοί των υπουργείων Υγείας και Περιβάλλοντος, εμφανίστηκαν , να συναινούν και να συνεργούν ,με τις δεδομένες εξελίξεις και να συντελούν στην διαφήμιση τις εφαρμοζόμενης λύσης με επίσημες ανακοινώσεις τους, στις 17-12-09 (4).Επέμεναν να διαφημίζουν, την εγκατάσταση τις ιδιωτικής εταιρείας και την ανάπτυξη του έργου τις, από Ιανουάριο 2010, σαν την «συνιστώμενη σωτήρια επιλογή κρατικής παρέμβασης για την υγεία του κόσμου».
Η αντίδραση μας: Μετά την έκδοση των επισήμων ανακοινώσεων ,με πολλά, μα πάρα πολλά συζητήσιμο περιεχόμενο, στις 5-1-10 ,Έγιναν εκδηλώσεις στα Οινόφυτα για την παρουσίαση τις εταιρείας και του έργου που θα κάνει.
Τόσο με την συμμετοχή μας, στην δημόσια παρουσίαση και συζήτηση, όσο και με ειδική ανακοίνωση του, το ΙΤΑΠ (5 ) καθόρισε την στάση του απέναντι στην κυβερνητική αυτή ενέργεια. Χαρακτηρίζοντας την ότι: « Πρόκειται για μια ψευδεπίγραφη- αναποτελεσματική ενέργεια, άσχετη με το ζητούμενο και το αναγκαίο να γίνει για την ουσιαστική προστασία τις υγείας του κόσμου». Προβάλλαμε τότε 3 βασικές θέσεις απέναντι στα συμβαίνοντα:
1 «.Αναρωτιόμασταν αν το Υπουργείο Υγείας, έχει παραιτηθεί από τις υποχρεώσεις του, για την προστασία τις Δημόσιας υγείας στην περιοχή του Ασωπού» 2. Ρωτούσαμε : Γιατί;; δεν εντέλει, τους υπαρκτούς κρατικούς μηχανισμούς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε συνεργασία με τα ειδικά όργανα (Κρατικά ινστιτούτα) «προστασίας τις υγείας και ασφάλειας στην δουλειά» του Υπουργείου Εργασίας, που έχουν τον ρόλο και την τεχνογνωσία, να καλύψουν τις ανάγκες σχεδιασμού μέτρων προστασίας και ιατρικής κάλυψης των αναγκών υγείας των πληθυσμών και των εργαζομένων, στις τοξινομένες περιοχές. Μάλιστα φτάναμε, για να μην εκληφθεί και σαν επιστημονική υποτίμηση ικανότητας του εργολάβου, να υποσημειώνουμε ότι: η παρουσία τις ιδιωτικής εταιρείας συμβούλων ,εμάς δεν θα μας έβρισκε αντίθετους , Αν το ΕΣΥ πλέον, υπό την ευθύνη του οποίου θα γίνονταν η όλη παρέμβαση, έκρινε την πρόσληψη τους, σαν ειδικού συμβούλου απαραίτητη για την καλύτερη υπηρέτηση του έργου. 3. Και τέλος ξανά ρωτούσαμε Γιατί;; η κυβέρνηση επιτρέπει μια τέτοια «ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος» άσφαιρη ανώδυνη μεθόδευση χειρισμού, ενός τέτοιου σπουδαίου θέματος, με ανάλωση δημοσίου χρήματος. Επιτρέποντας στους ρυπαντές να αμφισβητήσουν τα όποια «ακαδημαϊκής άξιας» συμπεράσματα, όταν και όποτε βγουν;; Επιτρέποντας στον εαυτό τους να απεκδύονται «τις όποιας υποχρέωσης εφαρμογών συμπερασμάτων και υποδείξεων» που θα προέρχονται από έναν ιδιώτη . Και δίνοντας τέλος και στον εαυτό της, την δυνατότητα «μη υιοθέτησης» των όποιων αποτελεσμάτων.
Έτσι τελικά διαμορφώθηκε μια κριτική πλατφόρμα αντιρρήσεων απέναντι στο κυβερνητικό πρακτέο: « Γιατί επιλέγεται μια δαπανηρή παρέμβαση, που ουδένα και σε τίποτα δεν δεσμεύει, ουδεμία υπηρεσία προσφέρει στους παθόντες και προσφέρεται μόνο για δημοσχετίστικα «τερτίπια». Οι θέσεις μας αυτές επανελήφθησαν με μεγαλύτερη ένταση και σαφήνεια σε δημόσιες παρεμβάσεις μας (6) , με δημοσιεύσεις, με ραδιοφωνικές παρεμβάσεις σε σχετικές εκπομπές δημοσίων σχέσεων τις ιδιωτικής εταιρείας μελετών, (7).
Το πλαίσιο αντίθεσης μας με “τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και δράσεις” για την προστασία υγείας στον τόπο, παρέμεινε σταθερό στο ότι: Οι δραστηριότητες που τελικά κάνει κα μεθοδεύει να κάνει παραπέρα , είναι άσχετες με το αναγκαίο ζητούμενο. «Δεν αφορούν και δεν ανταποκρίνονται» στα αιτήματα μας για «γιατροπόρεψη» των ρυπασμένων από το κράτος και από το Ε.Σ.Υ. Δεν επικεντρώνουν και δεν διασφαλίζουν την «συνέργεια τις ιατροτεχνικής γνώσης» για να προλάβουμε να σωθεί , έστω και μια ζωή στην περιοχή. Δεν καλύπτουν το αίτημα για αποτελεσματική κρατική φροντίδα υγείας των ρυπασμένων, «σε συμβάντα εκτεταμένης τοξικής ρύπανσης» το οποίο μένει ανοικτό θέμα. Επιμέναμε στο ότι: Δεν μπορεί να προκύψει όφελος «φροντίδας υγείας των παθόντων» είτε «μέτρα προληπτικής προστασίας» τόσο των πολιτών, όσο και των τόπων. Θεωρήσαμε ότι επρόκειτο τελικά για μια δράση, με την όποια, αναλώνονται ατελέσφορα τα δημόσια χρήματα χωρίς όφελος για τον κόσμο που υποφέρει και έτσι ορισμένοι , θα ζουν καλά, «μετρώντας τα πτώματα» ,ενώ ένας-ένας οι κάτοικοι και εργαζόμενοι των τόπων , θα παίρνουν πρόωρα την άγουσα για την Αχερουσία!!!. «Περί διαγραμμάτων» δηλαδή………. Και οι νέες εξουσίες μας που δήθεν νοιάζονται για την υγεία μάς, θα αρκούνταν να κάνουν…………….. σημειωτόν. Και αυτή η πολιτική λύση, έρχονταν, μετά τα τόσα χρόνια αγώνα, αναμονής και διεκδίκησης από την κυβέρνηση, εφαρμογών λύσεων απορρύπανσης-αντί-ρύπανσης και προστασίας τις δημόσιας υγείας και Έφταναν οι εξουσίες και μας μιλούσαν πάλι, με φαύλες υποσχέσεις διαχείρισης των θεμάτων. Υπόσχονται «κατάρτιση προγράμματος διαχείρισης περιβαλλοντικού κινδύνου» σε βάθος δεκαετίας. Το τραγικό ήταν, ότι: Και φυσικά, δεν μπορούσαμε να τους αποτρέψουμε να διασπαθίσουν το δημόσιο χρήμα, αλλά, είχαμε υποχρέωση, να τονίσουμε ότι δεν εξυπηρετούν έτσι το πρόβλημα τις τοξίνωσης του κόσμου και έπρεπε να συνεχίσουμε να απαιτούμε, τα πραγματικά αποτελεσματικά μέτρα και ενέργειες για την προστασία τις υγείας. Ταυτόχρονα συνεχίσαμε να καταγγέλλουμε ότι τούτα τα γινόμενα ήταν σκέτη απάτη των παθόντων.
Οι αντιφάσεις τις εξουσίας μεταξύ λόγων και έργων:
Όπως απεδείχθη, εκ των υστέρων, δεν ήμασταν οι μόνοι που δεν συμφωνούσαμε με τις σχετικές εξελίξεις ,στο πεδίο σχετικά «με την φροντίδα υγείας». Με το πέρασμα των ημερών η αντιφατικότητα «έργων και λόγων»τις κυβέρνησης γίνονταν προφανής. Στο τέλος Δεκέμβριου 2009, η «Τραγωδία του Ασωπού» ήταν πλέον ένα πλήρως αναγνωρισμένο- ομολογημένα Υπαρκτό πρόβλημα από την νέα κυβέρνηση, και τους αρμόδιους του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Από εκεί, είχαν αρχίσει να επεξεργάζονται λύσεις νέας λογικής, για τις επιμέρους χωροταξικές, περιβαλλοντικές και αδειοδοτικές παράμετρες του προβλήματος αυτού. Από τις αρχές Φεβρουαρίου 2010, όλα αυτά έμπαιναν σε φάση επίσημης Υπουργικής-Κυβερνητικής «δέσμευσης για υλοποίηση» με τις Υπουργικές εξαγγελίες, στα Οινόφυτα. Το ίδιο έγινε τελικά και με το καυτό θέμα της διασφάλισης νέων τρόπων υδροδότησης με καθαρό, υγιεινό, εγγυημένο πόσιμο νερό, στους τόπους (έστω και με αργόσυρτες διαδικασίες που μπήκαν σε λειτουργία με σχετική καθυστέρηση ) . Ζητήματα που μπήκαν σε δρόμο εξελίξεων και τον Απρίλιο μήνα, άρχισαν να περνάνε σε υλοποιητική φάση με τα πρόσθετα μέτρα που αναγγελθήκαν επίσημα, από την Γενική Γραμματέα ΠΕΚΑ.
Οπότε: Από τον Ιανουάριο 2010 Τα ήδη μεθοδευμένα «περί την φροντίδα υγείας» στις περιοχές μας, φάνταζαν εντελώς ανακόλουθα. Δεν έστεκαν πλέον, στην κοινή επιστημονικη γνώση για τον χειρισμό τέτοιων προβλημάτων. Καθως και δεν ταίριαζαν και στις επεξεργασμένες «πολιτικές θέσεις του κόμματος τους» για εφαρμογή στην υγεία, (8) και τις «διακηρύξεις και δεσμεύσεις εφαρμοστέας πολιτικής», που διατύπωνε , σαν ομαδα δρασης «το σχετικό στελεχικό δυναμικό» , του κυβερνώντος κόμματος, σε χώρους των κομματικών «δεξαμενών σκέψης». Εξ αυτών των στελεχών, είναι που ορισμένα κλήθηκαν και κατέλαβαν θέσεις υποψηφίων σε ψηφοδέλτια επικρατείας του κόμματος, που πήρε την εξουσία και άλλα, πήραν θέσεις «μάχιμης διοίκησης» για εφαρμογή των πολιτικών διακηρύξεων του χώρου, επί «των θεμάτων δημοσίας υγείας» από τον Ιανουάριο του 2010 (9). Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγεται η υλοποιητής «τις αμφιλεγόμενης» εργολαβίας στους τόπους μας και έτσι εμφανίζονταν να είναι, συν-διαμορφωτής τέτοιων πολιτικών απόψεων μέσα στις ίδιες «δεξαμενές σκέψεων» αλλά και καταπατητής τους στην πράξη. Μάλιστα εμφανίζονταν, μεχρι προσφατα, με ευθύνη χειρισμού, σε πολλά κρίσιμο θέμα, πολιτικής, στο μέτωπο τις υγείας(10). Και όμως: Στις περιοχές μας, ήταν σχεδιαστής και υλοποιητής των εντελώς αντίθετων, προς τις ιδεολογικές διακηρύξεις του χώρου της. Έτσι έγινε εμφανές ότι κάτι δεν ταίριαζε. Τι;; συνέβαινε;; Μήπως «δεν γνώριζε η αριστερά τους, Τι;; ποιούσε η δεξιά τους;;;». Είτε δεν έπρεπε να μετρά σαν ιδεολογικό θέμα το «Τι κάνουμε;;» στο πεδίο των πρακτικών ενεργειών και το Τι;; διακηρύττουμε θεωρητικά επί των μεθοδευόμενων λύσεων. Τα πράγματα δεν ταίριαζαν, ούτε στην λογική των διακηρύξεων ,ούτε στην καθημερινή πράξη τις νέας κυβέρνησης.
Τούτων δοσμένων, η αντίφαση , μεταξύ λόγων και έργων, ήταν σαφέστατη. για την Περίοδο Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου.
Η κυβερνητική επανατοποθέτηση -Υποσχέσεις για νέες υλοποιήσεις:
6-Μαιου-2010 το πρωί, στις 9π.μ. στο υπουργείο Υγείας, Με πρωτοβουλία του ΙΤΑΠ ,υλοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας ΙΤΑΠ, με τον Γραμματέα Δημοσίας Υγείας κ. Αντώνη Δημόπουλο, Γιατρό και πρώην στέλεχος του ινστιτούτου ΙΣΤΑΜΕ. Σκοπός: Να συζητηθεί το αίτημα μας, για παρέμβαση του κράτους, με τα αρμόδια όργανα του ΕΣΥ, για να καλυφτούν προβλήματα" φροντίδας υγείας" και Ιατρικής κάλυψης του κόσμου, από θέματα τοξίνωσης από βαρέα μέταλλα και χρώμιο 6, στις περιοχές τις "τραγωδίας του Ασωπού ποταμού και την Μεσσαπία Εύβοιας".
Η συνάντηση έγινε σε ένα κλίμα συνεργασίας. Ήταν παραγωγική. Συναντηθήκαμε, με έναν γραμματέα που "ήταν ενήμερος για τα αιτήματα μας, μελετημένος στις θέσεις του ΙΤΑΠ». Αλλά και ένα γραμματέας Δημοσίας Υγείας που είχε λάβει τις υπηρεσιακές αποφάσεις του, πάνω στα σχετικά θέματα". Δεν χρειάστηκε πολύ επιχειρηματολογία για να κάνει δεκτή την θέση μας "για κρατική φροντίδα τις υγείας του κόσμου, οργανωμένη από το Ε.Σ.Υ.". Μας ανακοινώσε ότι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και ετοιμάζονται, σαν Υπουργείο, για την οργάνωση και εφαρμογή ειδικού "προγράμματος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας" στην περιοχή Οινοφύτων. Μας ανακοίνωσε ότι η εγκατάσταση του στην περιοχή μας, θα γίνει με αξιοποίηση των χώρων του ιατρείου του ΙΚΑ στα Οινόφυτα και του Κέντρου Υγείας Σχηματαρίου. Τον μόνων εγκεκριμένων χώρων για την φροντίδα υγείας του πολίτη. Κατάλληλους για την στέγαση και λειτουργία «του ειδικού προγράμματος» και σε συνεργασία με τους γιατρούς αυτών. Μας το περιέγραψε σαν πλήρες πρόγραμμα ειδικών έλεγχων υγείας και διεξαγωγής μετρήσεων, βάση ειδικών –δόκιμων, αναγνωρισμένων πρωτόκολλων διεξαγωγής τους, που θα εγγυώνται την δικαστηριακή αναγνώριση των συμπερασμάτων. Θα προχωρήσει σε «πρωτοβάθμιο επίπεδο φροντίδας» με στόχο την διαπίστωση τις τυχόν επιβάρυνσης υγείας των πολιτών και παραπομπές για πληρέστερο κλινικό έλεγχο, σε δευτεροβάθμιο επίπεδο φροντίδας υγείας στα συντονισμένα ειδικά νοσοκομεία του ΕΣΥ, για όποιον χρειαστεί. Μας ανακοίνωσε ότι: Το πρόγραμμα αυτό έχουν προγραμματίσει να το ξεκινήσουν από Ιούλιο 2010 και σκοπεύουν να βάλουν επικεφαλή του προγράμματος τον επίκουρο καθηγητή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Λιόνη Χρίστο και να το δουλέψουν οι γιατροί του Ολυμπιακού Πολύ-ιατρείου στο " Ολυμπιακό χωριό " , τους οποίους θεωρεί την συγκροτημένη και διαθέσιμη για τέτοια δουλειά, ομάδα του ΕΣΥ.
Το πρόγραμμα σκοπεύουν να το Αρχίσουν από την εξέταση των ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού (Παιδιά, Εγκύους γυναίκες, ηλικιωμένους). Σε παρατήρηση μας: Αν έχει προγραμματιστεί να συμπεριλάβουν εργάτες εργοστασίων τις περιοχής μας, στον εξεταζόμενο πληθυσμό, απάντησε θετικά και δέχτηκε επίσης και για τον σκοπό αυτό, ανέλαβε την υποχρέωση να συνεργαστεί με τον γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κ. Χάλαρη, για να χρησιμοποιηθούν και τα ειδικά Ινστιτούτα του Υπουργείου Εργασίας για θέματα Προστασίας Υγείας στην Δουλειά.
Επιπλέον δήλωσε ότι θεωρεί αναγκαία και ζήτησε την συμμετοχή του ΙΤΑΠ
στο όλο έργο, τις παραγωγής των πρωτογενών δεδομένων και την γνώση των συμπερασμάτων. Το υποσχεθήκαμε. Σε παρέμβαση μας, ζητήσαμε. Τέτοιου είδους και οργανωτικού χαρακτήρα, προγράμματα προστασίας υγείας να γίνουν και στην Μεσσαπία τις Εύβοιας. Το αποδέχτηκε και θα μελετήσει την εφαρμογή τους, σύντομα. Σε ερώτηση για το "θέμα των ενεργειών τις ιδιωτικής εταιρείας φροντίδας υγείας που έχει εμφανιστεί στο πεδίο". Χωρίς να υπεισέλθει σε ειδική συζήτηση, μας άφησε να εννοήσουμε ότι δεν πρέπει να μας απασχολεί . Δεν θα υπάρξει ουδεμία συσχέτιση. Μας προέτρεψε να αποδεχτούμε και να θεωρούμε ότι: Οι μεθοδευόμενες για να υλοποιηθούν, ενέργειες του Υπουργείου Υγείας θα είναι οι κρατικές, αυτοτελείς ενέργειες φροντίδας δημόσιας υγείας του κόσμου μας από το ΕΣΥ., και θα είναι αυτές που εκφράζουν την κρατική πολιτική!!!!.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Η όλη συνεργασία, ήταν απίστευτα και εντυπωσιακά, ώριμη και αποτελεσματική, σε επίπεδο υποσχέσεων και συνεννοήσεων. Ελπίζουμε και αναμένουμε ότι οι υποσχέσεις θα υλοποιηθούν. Μας υποσχεθήκαν ότι θα κρατηθούμε ενήμεροι και παραπέρα για τις λεπτομέρειες σχεδιασμού και εκτέλεσης του όλου έργου.
Ας ευχηθούμε να αξιωθούμε να δούμε την κρατική αυτή παρέμβαση υλοποιούμενη και ο κόσμος να καρπωθεί τα αποτελέσματα.
Αποφασίσαμε σαν ΙΤΑΠ: Να περιμένουμε να δούμε, την πορεία υλοποίησης το καλοκαίρι, και "εκ του υλοποιούμενου αποτελέσματος" να κρίνουμε την τελική τύχη και υλοποίηση του αιτήματος μας. Όπως και να θεωρήσουμε την όλη υπόθεση «τις παρουσίας του εργολάβου ιδιωτικού έργου υγείας» αντικείμενο άσχετο προς τις μεθοδευόμενες νέες εξελίξεις από το υπουργείο.
Για το όλο θέμα, θα παρακολουθούμε στενά κάθε σχετική με τα θέματα εξέλιξη και θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε αναλυτικά, τον κόσμο των περιοχών για τις εξελίξεις του.
Παραπομπες:
Σταυρόπουλος Δ.Ξ. “Υποβάθμιση της ποιότητας υπόγειων υδάτων στην βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων Βοιωτίας” Ε.Μ.Π. Τομέας Γεωλογικών Επιστημών.Ανακοίνωση σε συνέδριο “τοξικά στο Περιβάλλον” Μόλυβος-Μυτιλήνη 1990.
Επίσημη Ανακοίνωση ΙΤΑΠ “Για την ποιότητα του πόσημου νερού στα Οινόφυτα “2005
Παρεμβασή μας στην Εκπομπή του κ.Ψάλτη 7.30 π.μ. Στον ΣΚΑΙ 7-8-2007 στην συνομιλία του με αντιδημαρχο Οινοφυτων κ. Μ. Γιαλούρη για το “ θέμα του πόσημου νερού” και έκτοτε σε σειρά δημοσιεύσεων και επίσημων υπομνημάτων σε ελληνική κυβέρνηση και Ε.Ε. (Δεs www ASOPOS SOS)
Δελτίο τύπου της Prolepsis Α.Ε 14-12-2009 και χαιρετηστήρια μυνήματα Υπουργού Υγείας και Γ.Γρ ΠΕΚΑ για την ολη ενεργεια. “ Ανεξαρτητος Παρατηρητης” 17-12-2009
Δελτίο Τύπου -Ανακοίνωση του ΙΤΑΠ 21-12-2009 . {Δεs σε www ASOPOS SOS}
Παρέμβαση π.Ιωάννη Οικονομίδη στην συνάντηση τις Prolepsis Α.Ε στον Αγ,Θωμά Οινοφύτων, “Ανεξάρτητος Παρατηρητής” Μάρτιος 2010,σελιδ.4
Παρέμβαση μου σε “ΣΚΑΙ Δράση” συνομιλία Λινού-Πρωτοσάλτε για την δουλειά τις PROLEPSIS A.E.,Δημοσιέυεται στον “Ανεξάρτητο Παρατηρητή”Φεβρουάριος 2010 σελ.6. Όπως και σε ημερίδα ΓΕΩΤΕΕ για Ασωπό 21-4-2010, Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.
Ομάδα Υγείας ΙΣΤΑΜΕ,21-6-2006 εισήγηση Αθηνάς Δρέττα”Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Τοπική αυτοδιοίκηση”. PASOK.gr Δημοσίευση 1-10-2009,”Υγεία και Νέα εθνική Πολιτική”. Εφημ.ΒΗΜΑ,28-3-2010 σελ.Α18,”Τα σχέδια και η σοφίτα στρατηγείο”
Αλλαγες στο ΙΣΤΑΜΕ : Εφημ.ΒΗΜΑ 31-12-2010,αρθρο Αγγ.Κωβαιου,Εφημ.ΑΥΓΗ,31-3-2010 και Politis.gr 2-2-2010 .Επισης δες, Doctors.Iatronet .gr και health View. gr,”ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρεας Παπανδρεου”
Εφημ.”ΒΗΜΑ”- “Αναπτυξη”9-5-2010.”Γνωμη: Αθηνα Λινου,Προεδρος επιτροπης Τιμων Φαρμακων,”Αναγκαια η μειωση των τιμων Φαρμακων”..