Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Απάντηση ΥΠΕΚΑ σε Ερώτηση της Τσόνογλου για την Κωπαϊδα και τους αγρότες


Οι αρμοδιότητες για την προστασία και διαχείριση των υδάτων ανά Περιφέρεια ασκούνται από τις οικείες Διευθύνσεις Υδάτων, οι οποίες συγκροτήθηκαν με την αρ. οικ. 47630/16-11-2005 ΚΥΑ «Διάρθρωση της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας» (ΦΕΚ 1688 Β’/1-12-2005). Στην συγκεκριμένη περίπτωση αρμόδια για την προστασία και διαχείριση των υδάτων στο Κωπαϊδικό πεδίο είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3199/2003 (ΦΕΚ 280Α/2003) η αρμοδιότητα για την έκδοση των αδειών χρήσης νερού και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης του καθώς και ο έλεγχος της εφαρμογής τους ανήκει στην Περιφέρεια, στα διοικητικά όρια της οποίας γίνεται η χρήση ή το έργο. Κατά συνέπεια για οποιοδήποτε έργο εκτέλεσης αξιοποίησης υδατικών πόρων και οποιαδήποτε χρήση νερού ή άδεια εκδίδεται από το Γ.Γ της οικείας Περιφέρειας εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, συνεκτιμώντας τα προβλεπόμενα από την ανωτέρω ΚΥΑ, τα υπάρχοντα περιοριστικά ή απαγορευτικά μέτρα στο Νομό καθώς και αυτά που θα πρέπει να ληφθούν για την συγκεκριμένη δραστηριότητα συνυπολογίζοντας την υφιστάμενη κατάσταση του υδατικού δυναμικού στην περιοχή. Προϋπόθεση για τη χορήγηση ή μη της άδειας, αποτελεί η συμβατότητα της νέας χρήσης ή/και του νέου έργου με τις αρχές του Εθνικού Σχεδιασμού και με το σχέδιο Διαχείρισης της συγκεκριμένης Λεκάνης Απορροής ποταμού, εφόσον αυτό υπάρχει, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7 του Ν.3199/2003.

Η Κ.Υ.Υ. έχει προχωρήσει την όλη διαδικασία, για την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2007-2013 του Ε.Π Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), σχετικού Έργου για την κατάρτιση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και Προγραμμάτων Μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκινήσει η σταδιακή εκπόνηση σχετικών μελετών, με αντικείμενο την κατάρτιση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών όλων των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας. Ήδη έχει προκηρυχθεί η μελέτη κατάρτισης των σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΚΑ, θα ολοκληρωθεί κατά τους επόμενους μήνες, με την ανάθεση εκπόνησης σχετικών μελετών για όλα τα Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας.

Τα σχέδια διαχείρισης σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/60/ΕΚ θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά Προγράμματα Μέτρων και Προγράμματα Παρακολούθησης της κατάστασης των υδάτων, θα περιέχουν όλα τα στοιχεία, πληροφορίες και εκτιμήσει που είναι απαραίτητα για την προστασία και διαχείριση των υδάτων ώστε να αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, και τα προβλήματα ύδρευσης – άρδευσης, με διακριτοποίηση σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού. Ως τμήματα του Προγράμματος Μέτρων μπορούν να επιλέγονται και να θεσπίζονται σε κάθε περιοχή λεκάνης απορροής ποταμού, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει η οδηγία 2006/60/ΕΚ, συμπληρωματικά, μέτρα όπως: κώδικες ορθών πρακτικών, μέτρα διαχείρισης της ζήτησης (μεταξύ άλλων προώθηση της προσαρμοσμένης γεωργικής παραγωγής, όπως π.χ καλλιεργειών χαμηλών απαιτήσεων σε νερό περιοχές που υποφέρουν από ανομβρία), μέτρα αποτελεσματικότητας και επαναχρησιμοποίησης (μεταξύ άλλων προώθηση τεχνολογιών αποτελεσματικής χρήσης ύδατος στη βιομηχανία και αρδευτικές τεχνικές εξοικονόμησης ύδατος), έργα δομικών κατασκευών, εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, έργα αποκατάστασης, τεχνητός εμπλουτισμός υδροφόρων οριζόντων κ.α. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν.3199/2003 η χρήση για ύδρευση έχει προτεραιότητα, ως προς την ποσότητα και την ποιότητα, έναντι κάθε άλλης χρήσης.
Στο πλαίσιο της κατάρτισης, διαβούλευσης και έγκρισης του Σχεδίου Διαχείρισης θα ληφθούν υπόψη όλες οι μελέτες και προτάσεις για την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτων κάθε υδατικού διαμερίσματος.

Σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο εφαρμογής της Οδηγίας 91/676/ΕΟΚ «περί προστασίας των νερών από την νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης», τα υπόγεια ύδατα του Κωπαϊδικού πεδίου παρακολουθούνται ως προς της ποιότητα τους καθόσον η περιοχή αυτή έχει καθοριστεί ως ευπρόσβλητη ζώνη ως προς την νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης.

Για τα υπόλοιπα θέματα που θίγονται στην Ερώτηση, αρμόδιο για να σας ενημερώσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΘΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ