Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Οι πρώτες αντιδράσεις στην Θήβα μετά τα νέα μέτρα!!!


«Εμείς θα τη βγάλουμε με όλες τις αυτές τις περικοπές, στους χαμηλοσυνταξιούχους κάνει μειώσεις, αλλά οι μισθοί των υπαλλήλων της Βουλής παραμένουν 16 γιατί είναι λέει επιδόματα. Η απόφαση αποδεικνύει πως σε αυτή τη χώρα δεν αλλάζει τίποτα και πως πάντα την πληρώνουν ο κόσμος και κανείς άλλος» λένε οι εργαζόμενοι στον Δήμο.
Αυτά από τους πολίτες, γιατί τα υπόλοιπα δεν γράφονται, για να δούμε τι δηλώνουν και οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών.
Διαβάστε πως βλέπουν την όλη κατάσταση ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας Ν. Στρατέλος, αλλά και ο Πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών Χ. Χαρατσής.
Ν. Στρατέλος: «Εμείς δεν έχουμε καταλάβει ακόμη από πού θα έρθουν τα έσοδα που προσδοκούν. Η δουλειά έχει μειωθεί, επομένως θα μειωθούν και τα έσοδα του κράτους. Πως λοιπόν, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως κράτος; Πως θα μπορέσουν να έχουν έσοδα από το ΦΠΑ όταν δεν αγοράζει κανείς; Πώς θα μπορέσουν να έχουν έσοδα από την αύξηση της βενζίνης όταν σταματούν τα αυτοκίνητα να κινούνται; Είναι τραγελαφικά τα όσα γίνονται, δεν θα προσφέρουν τίποτα, θα δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού ενδεχομένως προσωρινά να παρουσιάσουν νούμερα μεγαλύτερα, να αυξηθούν λίγο τα έσοδα, αλλά αντίστοιχα σε πολύ μικρό διάστημα θα φανεί η τραγικότητα της κατάστασης. Τα έσοδα του κράτους θα μειωθούν , κίνηση δεν υπάρχει, κανείς δεν ψωνίζει , όλοι κινούνται με αβεβαιότητα κι έτσι σύντομα θα φτάσουμε σε αδιέξοδο. Τα μέτρα που πάρθηκαν είναι μόνο για τον κόσμο, αφού μειώσεις των μισθών των βουλευτών δεν είδαμε. Θα πρέπει να προσφέρουν όλοι στο κράτος και όχι μόνο μόνο οι μισθωτοί συνταξιούχοι αγρότες. Ας μειώσουν Δήμοι – νομαρχίες τα έξοδά τους και ας σταματήσουν να δανειοδοτούνται»
Χ. Χαρατσής: «Πριν ακόμα συνέλθουμε από τα προηγούμενα μέτρα , τρώμε νέα πιο δυνατή σφαλιάρα . Την προηγούμενη φορά απορροφήσαμε τον ΦΠΑ στα προϊόντα. Η κυβέρνηση όμως με την μέθοδο της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας για το αύριο που μας δημιουργεί, παίρνει συνεχώς νέα μέτρα που απευθύνονται στους μισθοσυντήρητους στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και δημιουργεί πρόβλημα. Δεν νομίζω ότι θα αντέξουμε. Όσο και αν αυξάνει ο ΦΠΑ, δεν κόβουμε τιμολόγια, δεν εισπράττουμε. Είναι θέμα επιβίωσης πλέον. Στο τέλος θα καταντήσουμε σαν το γαϊδούρι του Χότζα. Πάνω που έμαθε να μην τρώει ψόφησε. Το ίδιο θα πάθουμε κι εμείς».
Διαβάστε τώρα, όλα όσα εξηγούν για το παιχνίδι με την αγορά των ομολόγων, το οποίο συνεχίζεται και δεν πρόκειται να σταματήσει, δυο οικονομολόγοι συμπατριώτες μας ….
«Όταν κάποιος αγοράζει ομόλογο 1.000.000 ευρώ, για να καλυφθεί σε περίπτωση χρεοκοπίας αγοράζει και ασφάλιστρο για το ομόλογο, το λεγόμενο CDS, του οποίου η αξία διαμορφώνεται ανάλογα με το spread. Όμως, CDS μπορούν να αγοράσουν κι όσοι δεν έχουν στην κατοχή τους ομόλογα, πράγμα που σημαίνει ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας αποζημιώνονται όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους ασφάλιστρο CDS!!! Έτσι, όταν πριν από λίγες μέρες τα spreads άγγιξαν τις 1400 μονάδες και η κρίση άρχισε να φαίνεται ότι αγγίζει κι άλλες χώρες, τότε άρχισαν οι πιέσεις σε Μέρκελ να δράσει γρήγορα, οπότε ξαφνικά τα 30δις έγιναν 120δις!
Για το ομόλογο λοιπόν, του 1.000.000 ευρώ, η αξία του CDS διαμορφώνεται στις 100.000 ευρώ και με τη διαδικασία της μόχλευσης ο αγοραστής δεσμεύει μόνο 10.000 ευρώ αν το spread είναι στις 1000 μονάδες. Φανταστείτε πόσα τέτοια ασφάλιστρα έχουν πουληθεί. Οι τράπεζες δε χάνουν μόνο 300δις. που είναι το χρέος μας αλλά πολλά περισσότερα αφού CDS έχουν αγοράσει πολλοί περισσότεροι και όλοι αυτοί ελπίζουν στο να χρεοκοπήσουμε και θα κάνουν τα πάντα γι' αυτό, αφού αγοραστής υψηλού ρίσκου επενδύει 10.000 ευρώ και σε περίπτωση χρεοκοπίας κερδίζει 1.000.000 ευρώ, ενώ αν δεν χρεοκοπήσουμε χάνει 100.000 ευρώ.
Η τράπεζα ή η ασφαλιστική που εκδίδει το ασφάλιστρο αντιθέτως σε περίπτωση που χρεοκοπήσουμε χάνει 1.000.000 ευρώ, ενώ αν δεν χρεοκοπήσουμε κερδίζει 100.000 ευρώ. Επομένως οι τράπεζες δε θέλουν να χρεοκοπήσουμε. Για να καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής, θα επαναλάβουμε ότι CDS μπορούν να αγοράσουν κι όσοι δεν έχουν στην κατοχή τους ομόλογα και δεδομένου του μεγάλου αριθμού ασφαλίστρων, οι αποζημιώσεις που θα έπρεπε υποχρεωτικά να αποδοθούν υπολογίζονται σε κάποια τρις!!! Το πακέτο λοιπόν, είναι όχι για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας αλλά και των ευρωπαϊκών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών και κατ' επέκταση ολόκληρης της ευρωζώνης και ίσως και έξω από αυτή. Αν βάλουμε λοιπόν μέσα σε αυτό τον εφιάλτη και τις άλλες χώρες Πορτογαλία και Ισπανία, φανταστείτε το μέγεθος της καταστροφής!
Μετά απ' όλα αυτά και το πακέτο των 110δις πιστεύετε ότι τα spreads θα υποχωρήσουν και θα επανέλθουμε σε δανεισμό με φυσιολογικό επιτόκιο; Αμέσως όταν άρχισαν να διαρρέουν τα σχέδια διάσωσης και η αύξηση του πακέτου από τα 45δις σε 120δις όλοι μα όλοι (F.T. , Ρουμπινι, κ.α.) άρχισαν να προτείνουν αναδιάρθρωση του χρέους. Γιατί άραγε; Μα φυσικά επειδή τα CDS αποζημιώνουν και σε αυτή την περίπτωση! Μέχρι στιγμής μόνο λόγια από όλες τις πλευρές ακούμε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δε θα γίνει καμία αναδιάρθρωση. Με 450δις χρέος και με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -4% είναι δυνατόν να μη γίνει;»
Τα ξέρατε; Ούτε κι εγώ. Ευτυχώς όμως , που μερικοί διατηρούν ακόμη το χιούμορ και την αισιοδοξία τους, προτείνοντας, μεταξύ σοβαρού και αστείου, στην κυβέρνηση: Να κόψει δια παντός τους δυο έξτρα μισθούς της Βουλής, να αρθεί η ασυλία των βουλευτών άμεσα, να σταλούν με κατεπείγουσες διαδικασίες (όχι εξεταστικές και άλλες επιτροπές που κοστίζουν) όλες τις μεγάλες υποθέσεις στον εισαγγελέα, από την ASPIS, SIEMENS, μέχρι εργολάβους, εφοριακούς, πολεοδόμους, ιδιοκτήτες ΜΜΕ και όποιον άλλο ροκανίζει εδώ και χρόνια τα χρήματα του κόσμου, προκειμένου να τιμωρηθούν, να αλλάξουν οι νόμοι για φοροδιαφυγή και όσοι συλλαμβάνονται για μεγάλες παραβάσεις να τους κατάσχουν την περιουσία που απέκτησαν παράνομα και να χάνουν και το δικαίωμα σύνταξης, η Δικαιοσύνη να γίνει επιτέλους δίκαια, γιατί οι χώρες με μικρότερη διαφθορά δεν έχουν ηθικότερους πολίτες, αλλά νόμους που τηρούνται και αν δεν τηρούνται υπάρχουν συνέπειες για όλους !!!