Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας?


Είναι υπερβολικά πολλοί, και τώρα που θα καλύπτεται με εκλογές και η περιφέρεια, είναι ευκαιρία να περιοριστούν στους 100-150, μόνο για βουλευτές (όχι για κυβερνήτες. Διότι θα έπρεπε να είναι διαχωρισμένες οι λειτουργίες όπως τις μάθαμε στο σχολείο-Βουλευτική, Εκτελεστική, Δικαστική και η 4η η δημοσιογραφία). Ίσως η καλύτερη αξιοποίηση της πληροφορικής να μας επέτρεπε μια ποιο άμεση online δημοκρατία, με άμεση συμμετοχή, και ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα.
Και όλα τα παραπάνω μέσα σε ένα πλέγμα αξιών-ηθικής, όπου ηθική είναι οι κανόνες για την επιβίωση της κοινωνίας μας. Οι επιφορτισμένοι με την ανάπτυξη των αξιών και τη ηθικής (δάσκαλοι, καθηγητές, ιερείς, πνευματικοί κλπ) χάσανε την ευθύνη τους στον δρόμο. Κράτησαν την μισθοδοσία και τα εκχρηματισμένα ατομικά-συνδικαλιστικά δικαιώματα και άφησαν κατά μέρος την ανάγκη να υπάρχει το πλέγμα των αξιών. Δεν στάθηκαν στο ύψος των αναγκών της κοινωνίας μας. Μετά όλα ήταν εύκολα για να καταστραφεί ότι πρέσβευε κάτι μη εκχρηματισμένο, ανθρώπινο, κοινωνικό, συμμετοχικό.
Δεν μπόρεσα να καταλάβω από πότε ακριβώς ήταν μονόδρομος το Δ.Ν.Τ.
Είναι τελείως διαφορετικό το θέμα της ανικανότητας των εκπροσώπων μας να εξυγιάνουν το κράτος μας, να το κάνουν κράτος, κλπ. Εκ του αποτελέσματος κρίνονται ανίκανοι. Από την κατάσταση που είμαστε σήμερα φαίνεται ότι ήταν επικίνδυνοι. Από τις πληροφορίες που μας έδιναν για να αποφασίζουμε εκτιμάται ότι ίσως ήταν και δόλιοι.
Έτσι ή αλλιώς το ΔΝΤ είναι εδώ, με ανίκανους να διαχειριστούμε την οικονομική κρίση πολιτικούς (εκτός από την προσφυγή στο ΔΝΤ). Το ΔΝΤ και οι άλλοι δανειστές θα μας δώσουν ανάσες για μια τριετία (αν όλα πάνε καλώς για την κα Μέργκελ) και μετά θα μας ζητήσουν πίσω όλα τα δανεικά. Πρέπει να διορθώσουμε το κράτος, ούτως ή άλλως και να αρχίσουμε πάλι να παράγουμε κάτι, που να το θέλουν κάποιοι και να το πληρώνουν, για να αρχίσουμε να ξεχρεώνουμε.
Ο δημόσιος τομέας δεν παράγει. Υποστηρίζει όσους παράγουν. Θα μπορούσαν ίσως τα δημόσια πανεπιστήμια μας να πουλήσουν υπηρεσίες εκπαίδευσης σε εκτός Ελλάδος φοιτητές, αλλά δεν φαίνεται ότι θέλει να αγοράσει κάποιος αυτό που παράγουν-προσφέρουν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και που κανένας δεν το αξιολογεί μέχρι σήμερα. Θα μπορούσαν ίσως τα δημόσια νοσοκομεία μας να πουλήσουν υπηρεσίες νοσηλείας σε εκτός Ελλάδος ανθρώπους, αλλά αυτές ή προσφέρονται δωρεάν σε όλους τους συνανθρώπους μας από όλο τον πλανήτη αν βρίσκονται εδώ, ή έχουν ιδιωτικοποιηθεί προσωπικά και απαιτούν fakelaki (όχι όλοι), για το οποίο είμαστε παγκοσμίως γνωστότεροι από την όποια επιστημοσύνη των γιατρών μας.
Αν δεν μπορούμε λόγω απόστασης (και άλλων αιτίων) να ελέγξουμε επαρκώς τις κρατικές δραστηριότητες, μήπως αξίζει να ξαναδοκιμάσουμε την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, την ενεργοποίηση του τοπικού κοινωνικού ιστού, την ενεργοποίηση μιας τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας, την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος όλων για την ανάπτυξη τοπικών δομών, για την ενεργοποίηση της ιστορίας-παράδοσης-φήμης του κάθε τόπου, την ανάπτυξη τοπικών συμπληρωματικών εμπορικών σχέσεων, την ανάπτυξη τοπικής κουλτούρας ικανοποίησης των επισκεπτών, την κοινή προβολή προώθηση της περιοχής μας ως προορισμού επισκεπτών?
Έτσι μειώνεται το κόστος μεσαζόντων (5-8 φορές κατά τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), δημιουργείται τοπικός ενθουσιασμός από την επίτευξη ορατών και μετρήσιμων στόχων, κινητοποιείται το ενδιαφέρον για προστασία της φήμης της περιοχής, καταναλώνονται τοπικά φημισμένα ποιοτικά προϊόντα, δημιουργούνται μικρές βιοτεχνίες τυποποίησης των τοπικών προϊόντων για την τοπική αγορά, δεν προστίθενται τροφοχιλιόμετρα στα προϊόντα (μικρότερο ίχνος CO2), η ενεργοποίηση της κοινωνίας θα μειώσει την ανάγκη ξεχωριστών υπηρεσιών-ιδρυμάτων και τέλος τα κέρδη από την εξωτερικευμένη δραστηριότητα θα διαχέονται σε όλη την τοπική κοινωνία, δημιουργώντας συνθήκες τοπικής ενδογενούς ανάπτυξης. Ανάπτυξης που δεν θα εξαρτάται πολύ από εξωτερικούς παράγοντες και πολύ λιγότερο από την Μέργκελ, τον Τρισέ (μήπως πρέπει να πούμε και ευχαριστώ?) και το ΔΝΤ.
Και το τελικό τουριστικό προϊόν με ενσωματωμένα τοπικά πολιτιστικά στοιχεία γίνεται μοναδικό, έξω από τον ανταγωνισμό, και ελκυστικό. Η Ελλάδα μπορεί να ξαναπαράγει γρήγορα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, έχει διεθνές πολιτιστικό brand name (είναι φημισμένη για τον πολιτισμό της) και ο τουρισμός της είναι ακόμη σε αξιοπρεπές επίπεδο αναγνωρισιμότητας και σταθερά συνδεδεμένος με την γη της Ελλάδας. (βλέπεις ίσως καιη ναυτιλία θα μπορούσε να προσφερει, αλλα αυτή υπόκειται σε αποφάσεις του 1’’ για να αλλάξει σημαία και έδρα). Ίσως είναι η μοναδική λύση. Θέλει λίγο προσοχή να συνδεθούν οι αγρότες, με τους ξενοδόχους και τους πολιτιστικούς φορείς σε τοπικό επίπεδο, με επιβλέποντα και υποστηρικτή την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Και αυτό το λέμε Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας.
Ήδη ξεκίνησαν σημαντικές πρωτοβουλίες για αυτά τα Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας, όπως γίνεται με την Ομάδα Πρωτοβουλίας για το Τοπικό Σύμφωνο Ροδόπης, με το Γεωγραφικό Δίκτυο Ποιότητας ΒΕΡΓΙΝΑ, με το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Οικοτουρισμού Κερκίνης, με το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας ΘΡΟΝΟΣ Πιερίας, με την Τοπική Πρωτοβουλία Ποιότητας Ροβιών, με το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ, με το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Λίμνης Πλαστήρα και πολλές άλλες.
Στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής ο τοπικός Δήμος επιθυμώντας να ενεργοποιήσει τις τοπικές δυνάμεις, εν μέσω οικονομικής κρίσης, με την τεχνική βοήθεια του ΑΓΡΟΡΑΜΑ, δημιουργεί την AGRO TOURISM 2010, ως μια πλατφόρμα συνάντησης των παραγωγών τοπικών φημισμένων προϊόντων της περιοχής, της προβολής της ποιότητάς τους, της γνωριμίας τους με τις τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ), της πολιτιστικής δραστηριότητας και της προώθησης της τοπικής ταυτότητας της Χαλκιδικής.
Στις 14, 15 & 16 Μαΐου, στο ξενοδοχείο AEGEAN MELATHRON, στην Καλλιθέα Κασσάνδρας Χαλκιδικής η πολυεκδήλωση AGRO TOURISM 2010 θα φιλοξενήσει ομιλίες, εκδηλώσεις, συναντήσεις, πολιτιστικές εμφανίσεις, διαγωνισμό γαστρονομίας, συμμετοχές αρχιμαγείρων, συνάντηση για το μέλλον του αγροτικού κόσμου, ευκαιρίες για την πράσινη ανάπτυξη και Νέες τοπικές επενδύσεις, παρουσίαση του LEADER, παρουσίαση προγραμμάτων Αλιείας, ημερίδα «επιχειρήσεις στην σημερινή οικονομία», ενημέρωση για τον 40ο Διεθνή Διάπλου Τορωναίου, περιβαλλοντική εκπαίδευση ανηλίκων, ενεργοποίηση αθλητκών και άλλων συλλόγων και άλλα. Στην μόνιμη έκθεση προβλέπεται να φιλοξενηθούν 40 εκθέτες με τοπικά φημισμένα προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα ενώσουν όλους σε ένα ενιαίο σύνολο.
Καλή επιτυχία σε όσους προσπαθούν να ενεργοποιήσουν τις τοπικές κοινωνίες και την κοινωνία των πολιτών και την ΗΘΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ των πολιτών (όχι των τραπεζιτών).